lördag 30 november 2013

Vinnare!

Rösterna är räknade och vi har en vinnare! Ja faktiskt två vinnare; en tavla och en som har röstat. Den fina-ord-tavla som fick klart flest röster är.... *trumvirvel*

Observera att det nu står "att" istället för "om". Tack Eva för det förslaget! :) Vem av er som röstade vann då? Jo, det gjorde Titti. Stort GRATTIS! Eftersom du röstade på vinnartavlan så antar jag att det är den du vill ha. Nu ska jag bara göra tavlan "på riktigt", sen kommer den till dig på posten.

Nu ska det städas här hemma och i morgon ska det adventpyntas. Första advent, redan? Lite snö hade inte varit fel. Jag längtar efter att stappla ut i längdskidspåret.

Flygande hälsningar /Nellie

fredag 29 november 2013

Mjuk pepparkaka

Dagens Media publicerar idag en lista över de mest inflytelserika träningsbloggarna. Intressant läsning tycker jag som skriver en blogg åt det hållet. Jag ser dock inte min blogg som en renodlad träningsblogg utan mer en "livsstilsblogg" om hälsa (vilket innefattar träning). Men frågan är kanske snarare hur ni som läser ser på bloggen. Vad säger ni? Är detta en träningsblogg? Om inte, vad är det då för en sorts blogg?

Nu är det dags för lunch och sen blir det nog en till skiva  av den gudomligt goda mjuka pepparkaka som maken bakade igår (eftersom det var hans tur att bjuda på kaka på jobbet). Jag hade glömt bort hur gott jag tycker att det är med den kryddiga smaken i den mjuka kakan med lätt syrlighet från lingon. Bäst är det tillsammans med ett glas mjölk. Maken är i nästan i chock. Det hör nämligen inte till vanligheterna att hans fru (dvs jag) äter kakor värre än ett kakmonster. I helgen har jag tänkt göra ett par olika raw-food-kakaor med julsmak så då blir nog ordningen återställd igen. :)


En sista chans, i kväll, efter kl 20, ska jag sammanfatta era röster på fina-ord-tavlorna och dra en vinnare. Har du inte redan röstat så gör det nu. :) Trevlig fredag!

Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 28 november 2013

Dagens reflektion


När man tror att man vet en massa
så kan man påminna sig själv att det finns minst
lika mycket man inte vet.


Flygande hälsningar /Nellie

tisdag 26 november 2013

Trötter

Denna veckan är intensivare än vanligt med många aktiviteter och få lediga kvällar. Jag har en backlog på jobbet från förra veckan och en deadline på torsdag som jag kämpar mot. Egentligen gillar jag inte ordet "kämpar" för det har en negativ klang i mina öron, men jo, nu kämpar jag på, och det känns inte så positivt.

Jag har dessutom svårt att somna vilket aldrig brukar vara fallet för min del. Det kan kanske bero på att jag inte varvar ner innan jag går och lägger mig utan kör ända in i kaklet?!? Eller är det kanske D-vitaminerna som har sådan bra effekt? ;) Nu ska jag i alla fall göra mig klar för sängen, men först en omgång med gummibandet. Det kan behövas efter de många timmarna framför datorn.

Det verkar bli till att skrapa rutorna i morgon också. Vintern verkar ha gjort sitt intåg i Skåne. Tänk om det kommer lite snö snart också, det hade varit mysigt!


Förresten, vem mer vill rösta på "fina-ord-tavlorna"? Ni har till och med fredag på er. Jag vill veta vad ni tycker! Kom ihåg att en av er vinner en egen tavla. Vilken gillar du bäst?

Flygande hälsningar /Nellie

söndag 24 november 2013

Bonusmotion

Idag står det meditation på schemat men det blev även lite bonusmotion under förmiddagen då jag krattade löv i vår gräs- och mossmatta. Tugnt med all mossa men det blev extra bra core-träning. Gräset borde vi ha klippt en gång till, minst, det var verkligen längre än det borde. Men gräsklipparen är redan fixad inför vintern så jag tror vi låter det vara. Det blev 4 fulla korgar som ska täcka våra pallkragar under vintern.


Jag har just jobbat undan några av de saker jag låg efter med tack vare det oplanerade sjukhusbesöket tidigare i veckan. Egentligen är jag stort emot att jobba på helgen men denna gången kände jag att jag inte alls hade koll på vad som väntar nästa vecka. Nu vet jag hur veckan ser ut och jag har planerat om några saker för att kunna möta de deadlines jag har, trots förra veckans bortfall av arbetsdagar. Det känns bra.

Nu sitter jag och maken framför brasan i gillestugan och tar till vara på det sista av helgen. Jag väntar även  spänt på era röster på det budskap du gillar bäst. Hjälp mig välja vilka tryck jag ska satsa på.

Flygande hälsningar /Nellie

lördag 23 november 2013

Copycat

Med risk för att bli uppfattad som en copy cat så vill jag nu be er on hjälp och rösta på vilket budskap ni gillar bäst av nedanstående. Jag har valt att skriva dem på svenska eftersom det känns mer kraftfullt och äkta och så är det ett sätt att differentiera sig från "alla andra" som gör liknande saker. Jag kommer trycka dessa budskap lite lagom slarvigt på återanvänd masonit. Nu vill jag ha er hjälp att rösta på det budskap du gillar bäst. Bland de som röstar drar jag en vinnare som kommer få en egen tavla. Har ni dessutom förslag på någon förändring som gör budskapet bättre så får du en extra röst. Here we go!

Nummer 1: slumpen
Nummer 2: små saker
Nummer 3: letar efter vad?
Nummer 4: redo
Nummer 5: perfekt liv
Nummer 6: det jag vill

Flygande hälsningar /Nellie

fredag 22 november 2013

Gofika

Efter ett dygn i sjukhussängen längtar jag efter riktig mat och att röra på kroppen, dock med viss försiktighet. Det låter kanske inte så mycket med ett dygn på sjukhuset och i jämförelse med många andra svårt sjuka människor så är det snudd på banalt men jag är så rastlös och jag klättrar på väggarna redan efter några timmar. Det är också med blandade känslor jag har blindtarmen med mig hem. Självklart vill jag inte bli opererad i onödan men samtidigt vet jag att när blindtarmen väl har börjat spöka så kan det bli långdraget, så en del av mig ville bli av med den nu när jag ändå fastat så länge och var redo för operation. Ja, det blev visst en 6:1-vecka för mig. :)


På väg från bussen stannade jag till på den fina Stenungsbageriet i byn och köpte med mig två surdegsbullar; en kanel och en kardemumma. Här ska det bli riktig gofika! En halva av varje bulle ligger nu i magen tillsammans med en liten nespressolatte med smak av hasselnöt. Detta var kanske inte det absolut bästa valet av energiintag om magen hade fått bestämma men jag var så sugen på kaffe och bulle så det fick bli så i alla fall. So far so good.

Tack alla ni som skickat Krya-på-dig-hälsningar! Det är härligt att känna er omtanke. Stor kram till er!

Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 21 november 2013

Hej Blintarmen!

Ligger i over size sjukhusskjorta och väntar på besked om operation eller inte. Det är blindtarmen som ger sig till känna. Har inte speciellt ont av den men är redan trött på sjukhussängen och framför allt hungrig som en varg. Hoppas det blir operation snart om det nu ska ske.

Jag passar på att reflektera över mitt liv, vad jag vill göra mer av och vad jag villl göra mindre av, eller kanske inte alls. Jag målar upp drömmar och smider planer för framtiden. Rätt härligt faktiskt! Att ligga på latsidan är ju inte direkt min melodi, inte ens i sjukhussängen.


Kom ihåg att lyssna på kroppen och ta signalerna på allvar. Fram till att jag fick reda på att det var blindtarmen har jag tänkt många gånger att det var nog onödigt att söka vård för detta, det är ju inte så farligt.

Flygande hälsningar /Nellie

tisdag 19 november 2013

D-vitamin i dubbel bemärkelse

Jag har bestämt mig för att ta D-vitamintillskott. Egentligen tycker jag att man bör kunna få i sig tillräckligt med vitaminer via det man äter men här i Norden är det ju ljuset som saknas och det är ju svårt att äta. Efter denna helgen då jag har känt mig så himla hängig så ska jag i alla fall testa och se om jag märker av någon effekt. Jag går redan ut en promenad på lunchen så ofta jag bara kan men mycket mer blir det inte under veckan med ett klassiskt kontorsjobb.


På tal om energi, har ni sett detta då? Det är Malin Nylen som är i farten igen, "entreprenören med träningsväska" som hon själv kallar sig. Malin är även grundare av B.A.B.Y, ett av Sveriges största kvinnliga träningsnätverk med det underbara budskapet "True Yourself". Jag blir så glad, ja lycklig faktiskt, när att jag kan göra något som betyder mycket för någon genom att "bara" vara mig själv och göra sådant som jag tycker jättemycket om att göra. Det är WIN-WIN i kubik! Detta blev en riktigt vitamininjektion för mig som gav mig massor av energi och motivation att fortsätta mot min dröm, att jobba med hälsa och träning på heltid. Jag kanske inte behöver någon D-vitamin längre?!?

Flygande hälsningar /Nellie

måndag 18 november 2013

Vad är lycka?

Vad är lycka för dig och vad gör du för att känna dig lycklig så ofta som möjligt?


För någon vecka sedan läste jag om just "lycka" i en tidning där de pratade om lycka så här:

Optimism, glädje och lycka gör att vi kan se saker ur ett större perspektiv och kan se helheten vilket banar väg för kreativitet.

Positiva känslor påverkar oss emotionellt, psykologiskt och fysiskt genom att stärka förmågan att återhämta sig från stress.

Lyckliga människor tar bättre hand om sin fysiska hälsa och göra sunda val. De tror på sin förmåga att förändra och påverka sin situation.


Flygande hälsningar /Nellie

söndag 17 november 2013

Frukt är också godis!

Oj, oj, oj, vad jag är stel idag. Undrar om det är från yogan, tabatan eller curingen, eller det kanske är lite av varje. Ont gör det i alla fall och nej, inte sådär sköt ont, utan det-tar-emot-att-röra-sig-ont. Baksida och insida lår har fått sitt (det är nog från de nya övningarna på tabata-passet) och även skulderbladen (förmodligen från allt sopande på curlingbanan). Idag har det blivit två promenader och lite trädgårdsarbete i höstsolen, allt för att håll kroppen igång så den blir lite mjukare. I morgon vankas tabata igen, fast med andra övningar tack och lov. Rörlighetspasset däremot känns efterlängtat. Jag hade tänkt ge kroppen lite mjuk yoga idag med nu står det mellan det eller att komma i säng i rimlig tid och i dag väljer jag sängen.

Trädgårdsarbetet bestod i ogräsrensning och häckklippning. Inte för att jag vet om det är läge att klippa häcken nu så här sent på året men så blev det i alla fall. Jag skördade även det sista av örterna vilket var en hel del tack vare den milda höst vi har haft. Nu ligger persilja, salvia, oregano och rosmarin på tork. Vi skaffade en ört- och svamp-tork för just detta ändamål tidigare i år. Jag hade en förhoppning om att hitta lite svamp att torka men det har det inte blivit mycket till svampplockning denna höst så jag får nöja mig med örterna. Förutom örter har jag torkat jordgubbar och rabarber. De senare blev ingen hit men jordgubbarna är goda torkade och perfekta som alternativ till smågodis. Jo då, frukt är också godis!


Flygande hälsningar /Nellie

lördag 16 november 2013

Curling och mangokyckling

Curling var den hemliga aktiviteten. Det var kul att testa något nytt men det kommer nog inte bli någon curlingdrottning av mig direkt. Det kändes som en gammalmodig sport på något vis. Jag är inte så förtjust i långsamma sporter, eller idrotter eller vad jag ska kalla det. Det är för lite action och för mycket väntetid. Att det dessutom är ruggigt som i en ishall gör ju inte saken bättre. När jag kom hem slumrade jag till på soffan. Det var sådär ni vet när det inte gick att hålla ögonen öppna, man liksom faller in i dvalan och innan man förstår vad som håller på att hända så han man somnat. Det var i alla fall en skön och behövlig tupplur.

Efter lite vila vara jag redo att ta tag i kvällsmaten. Det blev en av makens favoriträtter. Här kommer receptet för er som vill testa:

Mangokyckling
  • Kycklingfilé
  • Mango chutney
  • Fryst mango
  • Matlagningsgrädde
  • Creme fraiche
  • Curry
  • Chilipeppar
  • Citronsaft
Dela kycklingen i mindre bitar och stek lätt. Salta och peppra.
Strö över kryddorna och låt fräsa en liten stund till (typ en halv minut).
Häll på grädde/creme fraîche och låt koka upp.
Tillsätt mangon och mango chutneyn efter smak (jag tog ett par matskedar).
Avsluta med att hälla i bönor och en skvätt citronsaft.



Till detta serverade jag ett kryddigt ris som jag piffat till ytterligare (dvs gömt lite grönsaker i)  med hackad vitkål och edamebönor. Och som pricken över i:et strösslade jag lite pistagenötter på toppen.

Nu blir det lite pyssel i källaren. Idag är det läge för en tidig kväll, jag är fortfarande rätt dåsig och känner att jag behöver sova. Det var ju det där med sömnen, det går sådär att komma i säng i tid. Men nya rutiner tar ju ett tag så det gäller att ha tålamod. En dag i taget.


Flygande hälsningar /Nellie

fredag 15 november 2013

Barnvakt

I morgon blir det en heldag med mina kollegor på gymmet. Vi har kick-off med hemlig aktivitet. Spännande! Men först ska jag så klart väcka kroppen med yoga för att kort därefter chocka den med Tabataintervaller. Nya pass är planerade och musik är förberedd. Klockan är över 22.30 så det är hög tid att göra sig redo för en skön natts sömn. I morgon bitti är det jag som går upp med lill-tjejen. Som tur är brukar hon gilla att sitta i våg säng och pussla på iPaden när hon har vaknat och jag passar på att slumra lite till det är dags att gå upp.



Detta var för nästan exakt ett år sedan. Redan då tyckte hon det var spännande med mobilen även om hon inte förstod riktigt vad det var för något. Det finns många åsikter om huruvida barn ska använda modern teknik. Jag tycker att det är bra och utvecklande så länge det inte ersätter annan lek och fysisk aktivitet. Man kan väl säga att det blir någon form av barnvakt där på morgonkvisten, fast ändå inte. Vi är ju där alla tre, tillsammans, i sängen, fast vi gör olika saker.

Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 14 november 2013

Ekosmink

Apropå det här med naturlig kroppsvård som jag var inne på för ett tag sedan. Det finns fler saker att tänka på (men bara om man vill så klart). Smink. Jag har hittat ett superbra märke som heter Une. Det säljs på Åhlens. Snygga och praktiska förpackningar och jättebra produkter. Så här låter deras filosofi.

I do not conceal. I reveal your natural beauty. Your personality is not absorbed by I thick layer of make-up. I enhance your beauty without concealing it.


Här är jag. Professionellt sminkad av Marianne och fotograferad av Louise. Bättre än så här blir det nog inte.

Flygande hälsningar /Nellie

onsdag 13 november 2013

Hälsosam livsstil?

Jag tycker att jag har en hälsosam livsstil, eller jag tyckte i alla fall det tills jag skulle svara på ett par frågor om min "rikedom" i olika avseenden (fysisk, inre, ekonomisk). Det stod då klart för mig att det finns ett par områden som jag faktiskt inte är särskilt nöjd med och dessa har negativt inflytande på min livsstil. De områden som ligger i toppen är Självförtroende och Pengar medan de i botten är Tid och Energi. Ni förstår kanske att det inte blir särskilt bra i det stora hela. Glädje, Hälsa och Relationer blir lidande och det var när jag såg det sambandet som polletten trillade ner. Jag spenderar helt enkelt för mycket tid och energi på saker som inte ger mig glädje vilket i sin tur påverkar mina relationer och min hälsa. Men, insikt är ju det första steget mot förändring så nu gäller det att göra något åt situationen och inte bara konstatera att den kan vara bättre.

Det jag ska göra från och med idag är att gå och lägga mig tidigare. Det är så mycket jag vill göra när jag kommer hem från jobbet (sådant som ger mig glädje) och därför blir min sömn lidande. Det gör ju bara att jag blir mer trött och har ännu mindre energi och så blir det en ond cirkel. Kl 22 när mitt kvällsalarm ringer då är det marsch till badrummet för att borsta tänderna och sen bums i säng. Senast 22.30 ska jag sova. Punkt.



I dag tog jag en kort joggingtur när jag kom hem från jobbet för att jag kände att jag behövde komma ut och springa och låta tankarna flöda fritt. Det var riktigt skönt! För att få lite mer träningseffekt när jag ändå var ute så körde jag några backintervaller i makligt tempo. Sen kände jag mig betydligt piggare och mer lugn i sinnet. Jag tog en dusch medan maken nattade lill-tjejen och sen åt vi smaskig Gulaschsoppa med gräddfil och gremolata. Det var en riktigt höjdare!

Flygande hälsningar /Nellie

tisdag 12 november 2013

Träna 5 dagar i veckan

Jag har ju antagit Saras utmaning att träna 5 dagar i veckan under en månad och den månaden är nu över. Eftersom jag blev sjuk och drogs med en seg förkylning som inte ville ge med sig så blev det inga 5 dagar i veckan, inte ens i närheten faktiskt . Därför är jag nu extra glad att förlängde utmaningen fram till jul. Det kanske man kan kalla för någon form av mål när jag tänker efter. :)

Jag har 3 självklara träningsdagar, 2 dagar då jag leder pass och en när jag tränar crawl. Denna utmaning gör att jag planerar in ytterligare två pass och jag väljer just nu pass som har som syfte att stärka och stabilisera kroppen. Jag har även planerat in 2 dagar med meditation för att se till att få reflektionstid. Det är tydligen så att för att kunna vara kreativ så krävs det att hjärnan vilar ibland och är fri från intryck. Eftersom mitt huvud oftast går på högvarv så känner jag att dessa dagar behövs för att ge mig återhämtning även på det mentala planet.

Denna veckan har jag lagt in två styrkepass med gummiband för att stärkt axlar och skuldror, de delar av kroppen som är så viktiga för oss som jobbar på kontor och spenderar många timmar framför datorn. Jag föredrar att träna stabiliserande övningar med gummiband för det känns som om det ger bäst effekt.


Har ni förresten sett att jag fixat till ett Instagramflöde? Om ni vill följa mig även där så sök på nellierolf. Jag har även uppdaterat veckans kalender och döpt om den till veckans träning eftersom det var just min planerade träning jag antecknade där.

Flygande hälsningar /Nellie

måndag 11 november 2013

Stories & Statements

När Jessica och Sara är i farten kan det inte bli annat än jättebra och Stories & Statements är inget undantag. Spana in deras webbshop full av snygga prints med fina och peppande ord så förstår du vad jag menar! Jag kan absolut tänka mig något av dessa prints hemma hos oss, frågan är bara vilket, eller vilka?

Hemma hos oss har jag äntligen fått upp en tavelvägg. Den var inte riktigt klar när jag tog bilden nedan men det är nära nog. Det gör mig glad att se dessa bilder varje dag. Nu är jag på jakt efter fler platser att placera tavlor på.



Flygande hälsningar /Nellie

söndag 10 november 2013

Storkok och rörlighetsträning i ösregn

Denna dag har till största del spenderats i köket. Ett tag så hade jag tre olika saker igång samtidigt och lill-tjejen ville så klart vara med på ett hörn så hon gick och hämtade en pall och ställde sig vid vasken och "diskade". Jag tycker det är mysigt att stöka i köket, som en riktig husmor. Jag gillar att ta vara på råvarorna och vill helst inte att något ska gå till spillo. I dag har jag till exempel räddat de sista äpplena från att ruttna och gjort en ny sats äppelmos. Under hösten och vintern tycker jag att det är gott med varm frukost så då byter jag ut fil och müsli mot gröt, oftast på havregryn, och då är det perfekt med en klick äppelmos på toppen. Maken har istället smör och lingonsylt för det har man tydligen i Småland (där han är uppväxt).

Men innan jag intog köket så var jag på S:t Hans backar i Lund och körde ett pass yogainspirerad rörlighet med Coach K Runners. Det fullkomligt ÖSREGNADE hela tiden och termometern visade 4 grader. Det var såklart plaskblött i gräset så att ligga ner var det inte tal och vi var tvungna att lägga in ett par pulshöjande omgångar med jogg och krabbgång i backe för att inte bli att för kalla. Men kalla blev vi till sist ändå så efter 45 min tyckte vi att det räckte. Genomblöta joggade jag och Suz mot bilen och satte värmen på max. När jag kom hem blev det raka vägen in i en varm dusch. Jag passade på att ta hand om mina småtorra fötter som fått sig ett naturligt fotbad. Fila och smörja och på men tjocka strumpor. Så skönt!

Till kvällsmat blev det sen långkokt högrev med en massa örter. Jo, det går fortfarande att skörda örter i trädgården. Persiljan och oreganon har växt som ogräs den senaste månaden. Det hade inte räknat med, att kunna skörda örter i mitten på november. Jag tycker det är gott att göra klassiska husmansrätter ibland, det är sådan ordentlig mat. Oftast lägger jag till lite extra grönsaker för att få en bättre måltidssammansättning. Idag blev det broccoli som åkte ner i grytan ett par minuter innan det var dags att äta.

Inlagda polkabetor. Det var dock mest gula och inte särskilt polkarandiga.
Lite vin till mig och maken och resten i grytan. Ja, det är rosé, det funkade bra det med.
Det blev en riktigt god gryta
Så här kan det se ut när matmor Nellie drar fram i köket...
Flygande hälsningar /Nellie

lördag 9 november 2013

Kaffe Kaffe Kaffe

Detta inlägg skulle ha publicerats för ett par dagar sedan men av någon anledning var det nu bara ett utkast. Ni som undrat varför jag pratat om kaffets vara eller icke vara kommer förstå vad det är jag refererar till nu. :)

Vad har ni för förhållande till kaffe? Mitt är aningen svajigt och kaffet har inte en självklar plats i mitt liv. Jag har aldrig riktigt känt av kaffets uppiggande effekt och ibland har jag önskat att jag fick den där kicken som många pratar om, och ibland har jag känt att det är rätt skönt att inte ha det kaffesuget som det ofta hör ihop med. För de flesta är nog kaffedrickandet en rutinsak som man gör utan att fundera på så mycket, med all rätt. Det är ofta förknippat med att ta en paus, antingen från jobbet eller från något annat man håller på med. Själv har jag sedan ett par år gått över till att i princip bara dricka finkaffe, dvs espresso eller latte. Jo, man kan säga att jag är en kaffesnobb. Som om det inte vore nog med att jag är kräsen med maten! Istället dricker jag te, eller vatten (helst ljummet). Eftersom kräsenhet är ett tydligt drag hos mig så har jag självklart med mig eget te till jobbet. Oftast blir det något örtte eller ett kryddat rött te. Pukka och Yogi-teer är mina favoriter för tillfället.

De senaste veckorna har jag dock med en viss sorg upptäckt att mitt morgonkaffe som jag dricker på vägen till jobbet (en latte som jag gör hemma) har mer negativ än positiv effekt. Det är inte så att jag mår dåligt av det men jag märker att magen inte hurrar när kaffet rinner ner. Men, det är ju så gott! Jag har funderat på om det var dags att ta en paus från kaffet helt och hållet för att se vad som händer. Jag vet att det är det jag borde göra även om det tar emot lite. Jag kan ju se det som ett test för att utvärdera vad det blir för skillnad. Då känns det bättre, då behöver det ju inte vara för alltid.


Flygande hälsningar /Nellie

fredag 8 november 2013

Fredagsmys med raw tacowrap

Så skönt med fredag idag! Solen har strålat och jag kom åtminstone ut på en cykeltur ner till byn under lunchen för att hämta ut ett paket från Ung cancer. Jag hade beställt ett "fuck cancer" armband och en tavla med texten "be the change you wish to see in the world". Det är ett bra budskap tycker jag. Vi måste alla hjälpas åt att göra världen så som vi vill att den ska vara. Jag håller helt och hållet med det som en mycket kär och klok vän skriver i denna krönika. Jag citerar "Det viktiga är att inse att ingen kan göra allt, men alla kan göra något" (Louise Dock).




I kväll är det fredagsmys! Det började med lite god mat. Vi testade raw tacowrap med lite oråa tillbehör (förkokt och grillad majskolv + överblivna tacoskal). Man behöver ju som sagt inte gå all in. Gott var det och absolut ett alternativ till traditionella tacos. Snart blir det idol med ett öga (två ögon och två öron när de sjunger) och ett öga på datorn för att förbereda helgens träningspass. I morgon lördag blir det som vanligt yoga + tabata och nu känner jag mig äntligen fri från min förkylning. På söndag är jag gästinstruktör hos Coach K Runners och ska ha ett rörlighetspass på Sankt Hans kl 11. Mer info finns här. Kom och träna om du har möjlighet! Det är gratis och bara att dyka upp. Pappa kan du fira under morgonen, eftermiddagen och kvällen. :)

Flygande hälsningar /Nellie

torsdag 7 november 2013

Att trivas med sig själv

Det pratas så mycket om hur viktigt det är att ha tydliga mål med sin träning, att det skulle vara helt avgörande för att man ska ta sig i kragen och träna över huvud taget. Träningen ska även vara anpassad för att på snabbast och effektivaste sätt ta dig mot ditt mål. Måste det vara så? Kan man inte bara träna för att det är kul och för att det känns bra? Jag har inget uttalat mål med mig träning, och definitivt inget som är tidsbestämt och/eller mätbart som brukar nämnas som de två viktigaste sakerna att tänka på när man sätter mål. Visst förstår jag poängen med att sätta mål och i många andra fall är det väldigt viktigt för mig, men inte när det kommer till träning. Är det för att jag tycker att det är så himla kul så jag tränar i alla fall? Eller är det för att jag leder pass och därför inte kan strunta i ett pass för att jag inte känner för att träna just den dagen? Jag vet inte men jag bryr mig ärligt talat inte heller. Jag tränar och mår bra och trivs med det. Mål är för mig förknippat med prestation och när jag tränar tänker jag inte att jag ska prestera. Det kan hända att jag tränar lite mer specifikt inför en tävling eller så och det betyder kanske att jag tar mig ut på ett par extra pass. Har du något mål med dig träning?

Att trivas med mig själv känns viktigt och något som jag tror är grundläggande för att kunna känna glädje. Ofta står detta i relation till hur man ser på andra och hur man förhåller sig till vad andra människor gör och inte gör. Men är det relevant? Varför jämför vi oss med andra människor egentligen?

När jag trivs med mig själv, på riktigt, då kan jag stå bakom följande:

Jag kan glädja mig åt och inspireras mig av andras framgång
Jag uppmärksammar och glädjer mig åt mina egna styrkor
Jag ser på andras liv som annorlunda, varken bättre eller sämre
Jag fokuserar på vad som är bra för mig
Jag ser och uppskatta det som är bra i mitt liv

Jag förstår att detta kan kännas provocerande och att man kan tänka att "det är ju lätt för dig att säga". Men vet ni vad, detta är inget som händer över en natt medan man sover. Det kräver ansträngning. Och jag har ansträngt mig, mycket, för att komma hit. Det är inte heller ett konstant stadie utan det går såklart i vågor och det kräver fortsatt ansträngning, hela tiden. Men ärligt talat, vad är alternativet? Att inte trivas med sig själv? Då vet i alla fall jag vad jag väljer. :)


Apropå att fokusera på vad som är bra för mig. Kaffet, hur har det gått med det? Sådär får jag väl erkänna. Till en början kändes det riktigt bra, med te istället för kaffe i bilen på väg till jobbet. Men sedan dess har jag tänkt ovanligt mycket på kaffe. Jag var till och med på väg att köpa en latte på lunchrasten men tack vare att vattnet anses odrickbart i Helsingborg så blev det inget med det. Jag är dock övertygad om att det bara sitter i huvudet. I morgon är jobba-hemma-dag. Då kan det hända att det blir en kaffe till förmiddagsfikat.

Flygande hälsningar /Nellie

onsdag 6 november 2013

Familjen Rolfs veckomatsedel

Jag fick önskemål om att dela med mig av hur en veckomeny ser ut i vår familj så här kommer denna veckans matsedel. Vi har nyligen ändrat våra matrutiner på kvällen och äter numera kvällsmat med lill-tjejen vid 17-tiden, i alla fall de dagar vi är hemma alla tre vid den tiden. För att detta ska fungera så behöver vi planera och förbereda kvällsmaten i förväg. Det är jag som är den mest passionerade matlagaren  i familjen och den som är mest kräsen med vad vi ska äta så det faller det sig naturligt att det är  jag som tar tag i detta. I gengäld slipper jag oftast diska. Det är en bra deal tycker vi båda. Win win är bra! :)

Måndag: Omelett med kalkon, potatis, lök och och tomater med sallad
Tisdag: Fisksoppa med torsk, lax och räkor, morot och vitkål
Onsdag: Fransk kycklinggratäng
Torsdag: Morotsplättar med ärtris och böncreme
Fredag: Raw tacowrap



Idag blev det alltså fransk kycklinggratäng. Det var supergott! Receptet finns här om någon vill testa. Vi gör alltid lite mer än 2 portioner så jag kan ta med mig lunchlåda till jobbet också. Ibland lagar vi två rätter när vi ändå är i farten, för att underlätta och spara tid dagen efter.

Flygande hälsningar /Nellie

tisdag 5 november 2013

Träna eller vila?

Med anledning av mina egna tvivelaktiga val vad gäller när man kan träna och när man bör vila så tipsar jag här om Apotekets kampanj "kan jag träna"? Känn efter hur det verkligen känns och låt kroppen vila när den behöver det. Du behöver kanske inte ligga raklång i soffan men undvik att göra något pulshöjande. Det kanske kan vara ett bra tillfälle att testa meditation aller någon annan form av avslappning? Eller ta en långsam promenad och lyssna på en pod. Den senaste poden jag lyssnade på var åter igen Saras Träningsglädje talks. Så klok, varm och smart denna människa är! Jag vill bli bästa kompis med henne och hänga med på alla utmaningar hon ger sig i kast med. Lyssna du med!


Flygande hälsningar /Nellie

måndag 4 november 2013

Naturlig kroppsvård

Ni vet ju redan att jag förespråkar ekologisk mat men vad jag aldrig nämnt är att jag tycker att det är minst lika viktigt vad gäller kroppsvård. När Tina efterlyste tips om ekologisk hudvård häromdagen fick hon en kommentar av Jennica att hon skulle kolla med mig. Då slog det mig att jag har ju faktiskt massor av tips att ge inom detta område. Min kommentar med tips hos Tina blev nästan ett helt blogginlägg och grunden till detta inlägg.

Jag minns inte exakt vad det var som gjorde att jag började reflektera över mina hudvårdsprodukter. Förmodligen var det en kombination av mitt första ayurvedabesök, graviditet och problemhud som fick mig att testa något nytt. Jag gick till och med till en ekofrisör ett par gånger, men sedan vi flyttade har jag gått till en vanlig frisör. Att permanenta håret kan man ju inte heller direkt kalla naturligt så där tullar jag lite på mina värderingar. Men hey, lite spelrum får man väl ha?

Jag började utforska området "naturlig och ekologisk hudvård" i början av januari 2011 och sedan dess har jag lärt mig navigera i djungeln för att hitta bra grejer som man inte blir ruinerad på. Nu tänkte jag dela med mig av mina bästa tips och favoriter.


Maria Åkerberg (tidigare Dermanord)
Svensk tillverkning, enbart naturliga och ekologiska ingredienser och miljövänliga förpackningar. De luktar precis som när man är på SPA. Underbart!
Jag köper produkterna på Lilla kliniken.
Mina favoriter är:
Foaming facial wash
AHA & Jojoba Scrub
Ansiktsoljorna
Hair & Body schampo Energy
Body lotion Beautiful

Lilla Bruket
Här hittar man jättebra produkter som dessutom har snygga och enkla förpackningar. Lite i dyraste laget men ibland unnar vi oss lite extra vardagslyx. De finns att köpa lite var stans men även på deras egen hemsida. Handtvålen med lavendel är "to die for". Jojbaoljan använder vi till lill-tjejen och sedan jag började använda den som ansiktsolja har min hy blivit mycket bättre.

Naturligtvis
Detta är et bra budgetmärke som brukar finnas på större ICA-butiker. Annars kan man köpa via deras hemsida. Jag använder duschkrämen, sockerskrubben och hudkrämen och maken deras duschtvål och schampo. Handtvålen är också en favorit som doftar ljuvlig lavendel, den är ett bra alternativ till Lilla Brukets.

Urtekram
De har både livsmedel och hudvårdprodukter till ett bra pris. Förpackningarna är inte de roligaste men innehållet är dessto bättre. De finns att hitta på välsorterade livsmedelsbutiker och i många hälsokostbutiker. Jag handlar dem ofta på på Green matmarknad.

Estelle&Thild
Dessa produkter är underbara, och förpackningarna likaså, men de har sitt pris. Jag är för snål för att köpa dem till ordinarie pris men passar på ibland när jag hittar dem på extra pris. De finns här, på Åhléns, Kicks och många fler ställen.

Flygande hälsningar /Nellie

söndag 3 november 2013

Feedback är en gåva!

Det var fyra härliga tjejer som ville ha tröjan och ni har alla gett mig jättebra feedback. Stort tack! Jag fick även feedback av några av er utan att ni gjorde anspråk på tröjan, tack även till er! Innan jag kommer till vinnaren så skulle jag vilja stanna här, i feedbackfenomenet ett litet tag. Jag har lärt mig att feedback är en gåva. Att dela med sig av sina tankar och idéer i syfte att hjälpa någon annan är fint tycker jag. Vi borde alla lyssna noga till den som vill delge oss något om oss själva. Det är modigt att ge konstruktiv feedback och inte alltid så lätt. Jag tycker att det är mycket lättare att säga något "positivt", att berätta för någon vad jag tycker att den person gör bra eller är bra på, lättare än att säga något som personen skulle kunna förbättra. Eller vad tycker ni?


Tidigare tog jag inte alltid feedback på bästa sätt. Jag tog det som kritik mot mig som person och ville gärna försvara mig. Men den som ger feedback har ju haft just den upplevelsen hen beskriver, så den är ju sann, för den personen. Om jag försvarar mig så säger jag ju på något sätt att den personens upplevelse är "fel", att den inte stämmer, och det är ju inte sant, och inte heller särskilt trevligt mot den som tagit mod till sig att berätta detta för mig. Nu tycker jag att det är värdefullt att få redan på hur människor i min omgivning uppfattar mig. Det är inte alltid roligt. Ibland sticker det till inom mig när jag får reda på att jag gjort eller sagt något som någon annan uppfattat som negativt. Men det är ju först då när jag vet om detta som jag kan välja att göra något annorlunda, om jag vill det.

Detta har jag lärt mig av er:
  • Bloggen har en bra blandning av inlägg
  • De fina bilderna är uppskattade
  • Designen är snygg
  • Bloggen är välskriven
  • Veckans uppslag är ett kul inslag
  • Jag skriver inspirerande
  • De nyttiga recepten gillas
  • Mer detaljer kring min träning och mina mål önskas
  • Jag skulle kunna aktivera mig mer på sociala medier
  • Önskan att dela med mig av min veckoplanering för maten 
Den som vinner en Alma Tee i glory orange från Rönisch är Nikolina! Du var först med att kommentera och hade förbättringsförslag som jag gärna tar till mig. Maila din adress till nellie@flyinghippo.se så kommer tröjan på posten! Ni som inte vann tröjan får ett tröstpris bestående av ett par Reztart bars.
Sandra
Cherie
Antonia
Maila er adress så får även ni ett paket på posten. Grattis till er och grattis till mig!


Flygande hälsningar /Nellie

Kivik lyser

Även om det var fredagen som var den stora dagen på Österlen lyser då 1000-tals marschaller var tända så var det upplyst och mysigt att ta en tur nere i hamnen. Längs hela piren i Kiviks hamn fanns det marschaller och eldkorgar utplacerade. Så mysigt och det luktar ju så gott om eld. Jag experimenterade med kameran och fick till ett par rätt bra mörkerbilder.




Efter promenaden bjöds det på en underbart god middag. Först rödbetscarpaccio med chevrekräm och sedan torskrygg med svärmors goda vinsås. Det var precis vad jag behövde! Jag piggnade faktiskt till under kvällen även om jag fortfarande kände mig seg i kroppen. Sen insåg jag att det var träningsvärken som kom krypande. Och jo, det känns i kroppen idag. Låren känns stumma som stockar. Jodåsåatt, ett par veckors vila och en inte fullt frisk kropp klarade inte riktigt av intensiteten i gårdagens Tabata helt enkelt. Man lever så länge man lär! :) Apropå det så måste jag snart bestämma mig för om jag ska försöka skaffa vikarie till morgondagens pass. Egentligen borde jag så klart förstå att jag inte bör ha pass i morgon men se, det gör jag inte. Eller rättare sagt, jag vill inte förstå. Detta är definitivt baksidan av att vara gruppträningsinstruktör. Speciellt om man leder pass som man själv har introducerat och därför inte har en lång vikarelista att tillgå. Hmm, rörlighetsträningen kan jag verkligen behöva men ett Tabata-pass känns inte så lockande just nu. Fast jag kan ju alltid ta det lite lugnt...eller nej, det kan jag nog inte. Det var ju det jag skulle göra igår och se hur det gick med det. Vi får väl se hur det slutar...

Jag återkommer lite senare med resultatet av tävlingen. Stay tuned!

Flygande hälsningar /Nellie

lördag 2 november 2013

Från frisk till krasslig, igen

I går kände jag mig mycket piggare så jag körde till Green Matmarknad och bunkrade nötter och annat gott.


Eftersom jag kände mig frisk och kry så bestämde mig för att köra mina pass denna lördagsmorgon. Jag hade visserligen försökt få vikarie men utan att lyckad så helt självvalt var det inte. Även om jag verkligen ogillar att ställa in pass så hade jag inte kört om jag inte trott att jag var redo för det, så jag körde! Det blev ett bakslag. Nu ligger jag på soffan hos svärföräldrarna i Kivik och känner mig varm och seg. Tröttsamt. Vi ska i alla fall gå ner en sväng till hamnen där det ska brinna ljus överallt. Österlen lyser denna helgen. Jag håller tummarna för alla de som springer halv eller helmaran som startar om en liten stund.

I morgon söndag avslöjar jag vem som vinner den fina tröjan. Det blir även ett tröstpris till en av er som varit med och tävlat.

Flygande hälsningar /Nellie