När jag tänker på hälsosam mat så är det mat som ger mig bra näring. Visst är det relevant att ha lite koll på kalorierna så de inte skenar iväg. När det gäller mat har jag ett par enkla riktlinjer som jag använder för att göra bra matval:
1. Grönsaker och örter
När jag äter lunch och kvällsmat så vill jag ha mycket grönsaker på tallriken, i alla dess former
oavsett vilken maträtt måltiden består av.
På sommaren frossar jag i färska örter från trädgården, det passar till allt!
2. Frukt, bär och nötter
Detta tar jag till när jag känner mig sugen på något gott men inte vill äta godis.
Mest gillar jag raw food-kakor av olika slag.
3. Fibrer
Min mage behöver mycket fibrer för att må bra. Därför väljer jag t.ex. helst grövre bröd med hela korn framför ett ljust bröd även om en surdegsmacka är himmelsk gott ibland. Fler fibertips:
4. Bra fetter
Sedan jag gick en utbildning i näringslära så använder jag nästan bara rapsolja. Det är den stora mängden Omega 3 som gör just rapsoljan så bra.
Jag har även samlat på mig en hel del böcker om mat. Jag använder dem mest för inspiration och för att hitta nya sätt att se på mat och måltider. Detta är mina bästa boktips:
Råsmart familj - Ulrika Hoffer
Eat clean - Kristina Andersson
Mera vego - Sara Ask & Lisa Bjärbo
Flygande hälsningar /Nellie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en kommentar till mig! :) /Nellie