1. Jag - hur mycket gifter har frukten/grönsaken har tagit till sig som jag därmed får i mig
2. Odlarna - hur mycket gifter får arbetarna i sig under produktionen
3. Miljön - hur stor negativ påverkan har odlingen på vår miljö
Naturvårdsverket publicerade en lista på 5 viktiga ekoprodukter i slutet av 2013, den hittar du här.
I dag blev jag varse att det finns en lista kallad the Dirty Dozen som innehåller 12 frukter/grönsaker som tar åt sig kemikalierna mer än andra och därför kan det vara en bra idé att välja ekologisk av dessa (jag relaterar här till punkt ett ovan). Det första jag tänkte var, och jag som just ätit en massa besprutade jordgubbar, från Spanien dessutom (jordgubbar är med på "smuts"-listan). Och inte bara jag, lill-tjejen mumsade i sig en hel massa hon med. Maken kanske ska vara glad att det inte blev så många kvar till honom.
Jag och lill-tjejen äter besprutade jordgubbar från Spanien |
Oavsett hur man resonerar så tycker jag att det är bra att få en fingervisning om hur olika livsmedel påverkar oss och den natur vi lever i för att kunna göra aktiva val när vi går och handlar. Man kanske kan överväga att byta ut några livsmedel till förmån för ekoproducerat och successivt öka på andelen ekologiska inköp?
Nu får det kanske räcka med mat-pekpinnarna på ett tag...eller vad säger ni? Ja eller Nej?
Jag tycker det är super att du delar med dig av sånt här! Du har verkligen fått mig att bli en nyttigare människa på flera sätt. Tex genom rawbollar och citrondrycken. Och lite annat förstås. Jag har nog glömt att tacka nej till erbjudandet att springa med er på Vårruset. Tack snälla för omtanken, men jag ska springa med några kollegor. Men jag hoppas att vi stöter på varandra där! Kram
SvaraRaderaNej! Fortsätt! Det är just sånt här som "vi vanliga" behöver. Enkla tips på att göra bättre.
SvaraRaderaMåste också säga att bilden på M med jordgubbarna tog med bildtexten. Den var liksom bara så stark. Får blogga om den på något vis.